2018 Antwerpen

15-04-2018

Vanmorgen om 10.30 uur eerst even tanken en dan bakkie doen in Sleen om Danielle op te halen. Gezellig bijgekletst. Om een uur of half een in de Bumm richting Antwerpen. Daantje en Trijnie voorin, voor de laatste logisch, en ik heb alle ruimte achterin. Beetje puzzelen, lekker rustig schuift het landschap langs ons heen.

Het regent af en toe, maar de zon piept steeds vaker tussen de wolken door. Via Zwolle, een stop bij Routiers voor een bakkie en zelfgesmeerde broodjes.

Ik moest een piepie doen dus even het bos in. Zie ik een elektriciteitsdoosje aan een boom zitten. Het zal toch niet? Maar jawel een cache. Naam genoteerd en thuis  maar even zoeken welke cache dit is.

Verder via Breda naar de grens. Het weer wordt steeds beter en de temperatuur is ook goed.

In Antwerpen naar het kot van Daantje. Een kamer van 4x4, keuken en douche zijn gemeenschappelijk. Trijnie en ik gaan eerst naar het hotel Tulp-inn, hemelsbreed 4 km van het kot. Ingechecked en op de fiets naar het kot terug.

Samen gegeten bij brasserie Nachtegaalpark. D&T kipfilet met championsaus, ik zalm. Er zitten frieten bij. Vraag niet naar patatten want dan krijg je gekookte aardappelen leert D ons.

Afscheid genomen en terug naar het hotel.

Morgen Antwerpen herontdekken, we waren hie zo'n 20 jr. geleden ook al eens. Benieuwd of we zaken herkennen.

 

16-04-2018

Na een goed ontbijt op stap, Antwerpen verkennen. Het is licht bewolkt, af en toe de zon en er is een graad of 18 voorspeld voor vandaag met weinig wind. We zijn benieuwd.

Op de fiets over de fietsotrada, een lang fietspad door Antwerpen war je zonder veel obstakels door de stad kan fietsen. Er wordt hier hard gefietst, vooral door hen die elektrische ondersteuning hebben. Het is dus oppassen.

Er zijn regelmatig joodse inwoners te zien. Sommige met een keppeltje, anderen hebben een hoed op waaronder pijpenkrullen bij de slapen vandaan komen. De laatste zijn Chassidische joden, zij onthouden zich van tv en radio en leven streng in de leer. Antwerpen is de grootste diamantehandelsstad van Europa, misschien wel van de wereld. En daar hebben de joden een flinke vinger van in de pap.We drinken een bakkie in een zaakje op een oud militair complex welke gerestaureerd is en waar tussen de oude kazernes die omgebouwd zijn tot kantoren ook woningen staan, vaak 5 hoog. 

We komen in een kruiden annex groentetuin w as ar Trijnie les krijgt van de juf en de kinderen. Het weer is aangenaam, vooral in het zonnetje is het heerlijk.

We fietsen door de buitenwijken van Antwerpen waar veel grote rijtjeshuizen staan uit de jaren 30, met daar voor tussen hele oudehuizen van uit de 18de en 19de eeuw. Mooi om te zien, vooral de vele versieringen die zijn aangebracht. Genieten dus.

Het wordt tijd voor een hapje, ommelet bij de Rubens Inn, vlak bij het Rubenshuis. Deze hebben we bij ons vorige bezoek aan Antwerpen, nu is hij gesloten. Trijnie heeft iets met Rubens, ze heeft hier op de Mavo een werkstuk over gemaakt. En de facinatie is gebleven. Vreemd is dat we voor het toilet 50 eurocent moeten betalen. Het is er schoon en er zit een toiletmadame, maar toch is het vreemd als klant zijnde.

We zijn in het hartje van Antwerpen beland, rondom de OL-Vrouwenkathedraal, met zijn vele beelden. Indrukwekkend, vooral de omgeving met zijn vele oude en statige gebouwen. Er wordt veel gewerkt in de stac, aan de wegen maar ook aan de vele oude gebouwen. 

We fietsen langs de Schelde, de wind wordt wat frisser. Ik loop een multi cache in wat blijkt de rosse buurt. Veel ramen, sommige leeg, andere met dames van allerlei leeftijden en afkomsten. Er wordt naar me gelonkt, ik kijk natuurlijk maar loop door. Het is een plek waar jonge mannen baldadig en oudere mannen schichtig kijken.

We bekijken het oude treinstation van de stad, mooi gebouw zowel van buiten als van binnen.

Weer naar het hotel, we zijn 11 uur op pad geweest. Morgen weer een dag.

 

17-04-2018

Vanmorgen een rondje door een ander deel van Antwerpen. We starten in de wijk Zurenborg in Berchem, een buitenwijk van Antwerpen. Prachtige huizen in Jugendstill, een indrukwekkende verscheidenheid van huizen in allerlei vormen en met mooie decoraties. Mooie erkerkamertjes op de 1ste verdieping, sommige recht van vorm, andere in een punt en zelfs een in de vorm van een boot. We kijken onze ogen uit. De wegen zijn gemaakt van kinderkopjes, het hobbelt en bobbelt. We fietsen dan ook regelmatig over de stoep.

De straten zijn bijna allemaal eenrichtingsverkeer, behalve voor fietsers, is wel lekker. Verraderlijk zijn de tramrailsen, soms er vlak langs moeten fietsen, er aan denken ze haaks over te steken. In mijn haagse jaren als kind ben ik er weel eens met mijn band in blijven steken, wat meestal tot een valpartij leidde. Nu dus extra voorzichtig zijn.

We fietsen een stuk over de dijk naast de Schelde, we zien de toren van de OL Vrouwekathedraal achter ons boven de skyline van de stad uitsteken. De dijk eindigt en we moeten linksaf het bos in. Het pad loopt steil naar beneden, het is modderig en boomwortels steken uit de grond. We stuiteren naar beneden, slippen en proberen uit de modderplassen te ontsnappen wat deels lukt. Maar we komen veilig maar wel wat geschrokken beneden.

We fietsen door Hoboken en Wilrijk. Door het park van kasteel den Brandt, komen we langs restaurant van zondagavond en gaan weer naar het hotel. Deze zonnige dag hebben we weer genoten van dag wat de stad ons te bieden heeft. Morgen gaan weer een andere kant op.

 

18-04-2018

We gaan vandaag het noordoosten van Antwerpen verkennen. We komen op een mooie begraafplaats met grote familiegraven. Op de graven veel engelen, Christusfiguren en doodssymbolen. Op sommige graven staat "eeuwigdurend eigendom". Wat ook nieuw voor ons is is een bordje waarop staat dat om een mooi grafmonument te bewaren het graf in bruikleen genomen kan worden. Je kunt je dan in het mooie graf laten begraven zodat het grafmonument behouden blijft. Een mooi initiatief, al komt het wel vreemd over een bruikleen graf. nog nooit in Nederland of elders gezien. Apart.

 

We rijden door twee mooie parken buiten Antwerpen, park Groot Schijn en park Rivierenhof. Vooral de laatste is een mooi park met veel water, zonneweides en smalle paadjes. Het is druk op de zonneweides want het is mooi weer, zo'n 27 graden. We hebben de hoofden al mooi rood/bruin. Ook de armen beginnen al te verkleuren.

In Deurnedorp een apart 19de eeuws wijkje, maar lage woningen in een beschermd gebied met smalle, niet voor auto's toegangelijke, paden. Een aparte sfeer en redelijk goed onderhouden. 

Tot slot in de Begijnhof gewandeld met oude huisjes rondom een parkje. Hier waren vroeger ouden van dagen ondergebracht door de kerk. Nu nog worden ze bewoond door ouderen. Op de deuren van de huisjes staan bijbelse begrippen zoals genade, Mattheus, Vijf Wonden enz., enz. Zonder geochaching waren we vast niet beland geraakt.

Door het centrum terug naar het hotel. De 3 dagen Antwerpen verkennen zitten erop. Een mooie stad, oude buurten en gebouwen, mooi groen om de stad en een vriendelijke sfeer. We hebben 105 km gefietst de afgelopen dagen dus we gaan morgen weer voldaan naar huis. We rijden via Dordrecht om bij een achter nicht van Trijnie langs te gaan. En dan weer naar huis en vrijdag weer werken. 6